مرکز پژوهش های مجلس در گزارشی، مفاهیم فضایی در سیاست های کلی توسعه دریامحور را تبیین کرد.
به گزارش روابط عمومی مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، دفتر مطالعات زیربنایی این مرکز در گزارشی با عنوان «تبیین و تطبیق مفاهیم فضایی (کالبدی) در سیاستهای کلی توسعه دریامحور» مطرح میکند که ایران با موقعیت ممتاز جغرافیایی و قرار داشتن بین دو دریا و برخورداری از هزاران کیلومتر سواحل و نیز جزایر و ظرفیتهای فراوان بر زمین مانده، نیاز دارد با حضور مؤثر در ساحل، فراساحل، دریا و اقیانوس و بهرهگیری از آن بهعنوان یک پیشران و محور توسعه، برای احراز جایگاه شایسته منطقهای و جهانی در عرصه استفاده از ظرفیتهای دریا اقدام کند.
این گزارش بیان میکند که استفاده از ظرفیتهای دریا در سالهای اخیر در فرایندهای توسعهای کشور، جایگاه قابلتوجهی پیدا کرده؛ از سیاستهای ابلاغ شده اخیر توسط مقام معظم رهبری (مدظله العالی) «سیاستهای کلی توسعه دریامحور» بوده که در سال ۱۴۰۲ ابلاغ شده است. در این سیاست به مفاهیم فضایی نظیر دریا، ساحل، فراساحل، کرانه و پس کرانه و لزوم تدوین طرح جامع توسعه دریامحور با پهنهبندی دریا، کرانه و پس کرانه اشاره شده است. از دیگر موارد راهبردی در خصوص اقتصاد دریامحور میتوان به فصل ۱۲ قانون برنامه هفتم پیشرفت مصوب سال ۱۴۰۳ و برنامه جامع تحقق سیاستهای کلی توسعه دریامحور مصوب سال ۱۴۰۳ اشاره کرد.
در این گزارش آمده است که با بررسی قوانین، طرحها، مصوبات مرتبط با توسعه دریامحور و پهنههای فضایی مرتبط با آن، بهنظر میرسد باوجود سابقه قریب به یک قرن درخصوص قوانین مرتبط با پهنههای آبی و دریایی، ایجاد ادبیات مشترک میان قوانین و مقررات موجود و مفاهیم «سیاستهای کلی توسعه دریامحور»، در جهت عملیاتی کردن مفاهیم فضایی مطرح شده در این سیاستها ضروری است.
این گزارش ادامه میدهد که در سیاستهای کلی توسعه دریامحور، عبارتهایی مورد استفاده قرار گرفتهاند که بهرغم اینکه بهنظر رایج و مصطلح هستند، اما برای کاربست آن در سطوح اجرایی بهلحاظ قانونی و فنی، نیازمند تعریف و یا تدقیق است. بهعنوان مثال، مفهوم کرانه، پسکرانه، ساحل و … اگرچه بهلحاظ عرفی و ذهنی رایج تلقی میشود، اما از نظر قانونی و مکانی، دارای تعریف مشخصی نیستند.
این گزارش توضیح میدهد که تعدد استفاده از مفاهیم فضایی در طرحهای تهیه شده درخصوص سواحل جنوبی کشور نظیر سند توسعه سواحل مکران، طرح مطالعات مکانیابی سکونتگاههای ساحلی، طرح مدیریت یکپارچه نواحی ساحلی استانهای هرمزگان و سیستان و بلوچستان و سایر اسناد مشابه بیانگر نبود تعاریف واحد و ادبیات یکپارچه درخصوص مفاهیم فضایی و مکانی در حوزه مناطق همجوار دریا است. بنابراین در این گزارش سعی شده با استفاده از مفاهیم قانونی و فنی، تعریف مشخصی از عبارتهای بهکار برده شده در سیاستهای کلی توسعه دریامحور ارائه شود. این تعاریف، لزوماً بهمعنی ارائه تعریف جدید از محدوده نیست، بلکه سعی شده با استفاده از مفاهیم قانونی و فنی موجود، ادبیات واحدی برای تعریف مفاهیم تدوین شود.
این گزارش مطرح میکند که با توجه به تفاوت ماهوی و ویژگیهای فنی میان سایر پهنههای آبی در کشور نظیر دریاچه خزر، دریاچه ارومیه و … با دریای عمان و خلیج فارس که مرتبط با آبهای آزاد هستند و تأکید برنامه هفتم پیشرفت بر سکونت ۸ درصد جمعیت در افق طرح در سواحل جنوبی، تأکید این گزارش بر مفاهیم مرتبط با خلیج فارس و دریای عمان است و نتایج نهایی تدقیق مفاهیم مرتبط، مربوط به سواحل جنوب کشور خواهد بود.
در این گزارش آمده است که در سیاستهای کلی توسعه دریامحور، با تهیه طرح جامع توسعه دریامحور به پهنهبندی دریا، کرانه و پسکرانه صراحتاً اشاره شده و در سایر بندها نیز عبارات ساحل و فراساحل نیز مورد تعریف قرار گرفتهاند. بهمنظور تهیه طرح عملیاتی برای تحقق این سیاستها، تعریف فضایی و مکانی این عبارات در انطباق با قوانین و مقررات مصوب و اسناد تخصصی و فنی در حوزه مطالعات دریایی از ضروریات است.
در این گزارش، با مرور انواع مفاهیم حقوقی و فنی - از سال ۱۳۱۳ تاکنون- در ارتباط با تعریف پهنهها، نقاط و مفاهیم مکانی مرتبط با دریا و پهنههای مجاور آن، کلیه مفاهیم فضایی مکانی مورد اشاره در «سیاستهای کلی توسعه دریامحور» با استفاده از قوانین و مصوبات موجود و تکمیل آنها با استفاده از طرحهای مصوب مرتبط با پهنههای ساحلی، احصا و معرفی شده است.
این گزارش ادامه میدهد که پهنه قابل برنامهریزی در سیاستهای کلی توسعه دریامحور به دو پهنه کلی «دریا» و «منطقه ساحلی» قابل تقسیم هستند. نقطهای با عنوان «پایینترین جزر» که در ادبیات جهانی با (LAT) و یا (CD) شناخته میشود و حدفاصل منطقه ساحلی و دریاست. براساس یافتههای این پژوهش، در پهنه دریا، محدودههای «آبهای سرزمینی»، «منطقه نظارت»، «منطقه انحصاری اقتصادی» و «فلات قاره» استقرار یافتهاند و نحوه استفاده و برخورد حقوقی در این پهنهها براساس قوانین مصوب جمهوری اسلامی ایران (که در متن گزارش به آنها اشاره میشود) خواهد بود. در پهنه دریا، مفهوم«خط مبدأ» برای تعریف انواع پهنهها مورد استفاده قرار میگیرد.
این گزارش خاطرنشان میکند که پهنه «منطقه ساحلی» به زیرپهنه «ساحل» و «فراساحل» تقسیم میشود؛ پهنه فراساحل، خود به دو زیرپهنه «کرانه» و «پسکرانه» تقسیم میشود. در محدوده «کرانه» دو پهنه «حریم دریا» و «پهنه احتیاط» نیز قرار گرفتهاند. مفاهیم مورد استفاده در تعریف این پهنهها عبارتند از «اراضی ساحلی»، «خط خطر» و «مرز شهرستان».