پتروشیمی مارون یکی از مهمترین شرکت هاي الفینی در کشور است که با نماد مارون، در بازار سرمایه در حال داد و ستد است.
پتروشیمی مارون گاز اتان استخراج شده در میادین گازی را دریافت و آن را به واحدهای بازیابی منتقل کرده و پس از انجام فرآیندهای پیچیده، اتیلن حاصله را به واحد الفین به وسیله خط لوله انتقال می دهد. چهار محصول اصلی این شرکت یعنی اتیلن، پلی اتیلن سنگین، پلی پروپیلن و منو اتیلن گلایکول به ترتیب 30 درصد، 25 درصد، 21 درصد و 13 درصد از مبلغ فروش مارون را تشکیل می دهند.
هفت برابر شدن درآمد مارون
در طی 7 سال گذشته درآمد مارون با شیب قابل ملاحظه رو به رشد بوده به طوری که از مبلغ 5/5 هزار میلیارد تومان در سال 1396 به 37 هزار میلیارد تومان در سال 1402 رسیده است. این فروش مبلغی شرکت افزایش 6.7 برابری را در طول سال های مذکور رقم زده است. گفتنی است در سال گذشته به دلیل انجام اورهال گسترده در تاسیسات مارون، تولید در بخشی از واحد های اصلی به مدت نزدیک به سه ماه، به طور کامل متوقف شده بود. با این حال در پایان سال 1402 شاهد صعود چشمگیر درآمد عملیاتی بودیم.
مارون ره یک ساله را 8 ماهه رفت
گفتنی است در 8 ماه گذشته از سال جاری مارون موفق به فروش 34 هزار میلیارد تومان انواع محصولات الفینی شده است. که این مبلغ حدودا به میزان 92 درصد از فروش کل سال گذشته بوده در صورتی که تنها دو سوم از سال سپری شده است. همچنین مبلغ فروش در شش ماهه سال گذشته چیزی در حدود 12 هزار میلیارد تومان فروش داشته که با توجه به آمارهای اعلام شده در شش ماهه امسال شاهد رشد 100 درصدی درآمد شرکت هستیم.
تا به اینجای کار مارون با کسب درآمد 34 هزار میلیارد تومانی، توانسته رشد قابل توجهی را نسبت به مدت زمان مشابه سال گذشته به نمایش بگذارد. شایان ذکر است که فروش شرکت از ابتدای سال جاری تا به اینجای کار، رکورد 90 درصدی رشد مبلغ فروش را به ثبت رسانده است.
همانطور که در نمودار فوق مشخص است نرخ فروش محصولات اصلی شرکت در طی سال 1402 و 8 ماه سال 1403 روند نسبتا با ثباتی داشته و می توان گفت در طی ماه های اخیر با شیب صعودی مناسبی همراه شده است. همین امر نشان می دهد که وضعیت فروش به لحاظ نرخی برای مارون تا پایان سال ثابت بوده و این شرکت می تواند وضعیت بسیار بهتری را نسبت به سال های گذشته در صورت های مالی خود نمایش دهد.
بر اساس گزارشات ماهانه منتشر شده در سال 1403، شاهد تغییرات قابل ملاحظه ای در ترکیب فروش محصولات نسبت به میانگین سال های گذشته هستیم. این تغییرات از نحوه مدیریت بهنگام تولید و فروش شرکت حکایت دارد. زیرا با توجه به تغییرات نرخ های فروش که بیشتر در پلی پروپیلن و پلی اتیلن سنگین رخ داده است، پتروشیمی مارون تصمیم بر ایجاد تغییراتی در تولید و فروش گرفته و بر این اساس سهم تولید و فروش دو محصول ذکر شده را در سبد محصولات خود افزایش داده اند که با اجرای این استراتژی افزایش درآمد در قیاس با دیگر شرکت ها مشابه دوچندان شده است.
در این بخش به پتروشیمی بوشهر که یکی از شرکت های زیر مجموعه مارون است می پردازیم:
پتروشیمی بوشهر شامل چند فاز بوده که فاز اول آن شامل واحد شیرین سازی، بازیافت اتان و واحد متانول سازی می باشد به بهره برداری رسیده و طبق هدف گذاری های صورت گرفته، مابقی پروژه ها یعنی واحد تولید الفین، منواتیلن گلایکل و یوتیلیتی آن در سال جاری به بهره برداری خواهد رسید. در مجموع ظرفیت تولید این واحد پتروشیمی 6،600 هزار تن در سال می باشد.
با به بهره برداری رسیدن دیگر واحد های این پتروشیمی تازه ساز و تکمیل زنجیره تولید شاهد سود آوری پتروشیمی بوشهر در سال جاری و همچنین سال های آینده خواهیم بود. با افزایش سودآوری این شرکت روند سود آوری مارون نیز با شیب تندتری افزایش خواهد یافت.
صعود 35 درصدی سود خالص در انتظار سهامداران مارون
پارامتر دیگری که در صورت های مالی پتروشیمی مارون به چشم می خورد بخش سود خالص است که در شش ماهه سال 1403 بیش از 6 هزار میلیارد تومان را محقق نموده است. این مبلغ حدودا 70 درصد از کل سود سال 1402 می باشد. با این حساب، با استمرار شرایط نیمه اول برای ادامه سال به نظر می رسد با وجود مشکلات و تغییرات در نرخ های خوراک، سود خالص مارون در پایان امسال حدود 35 درصد فراتر از سود سال گذشته باشد. همین امر وضعیت قیمت سهام و ارزش بازار این شرکت را متحول خواهد کرد.
طبق گزارشات ماهانه منتشر شده توسط پتروشیمی مارون مبلغ فروش انواع محصولات در ابتدای سال گذشته با کاهش محسوس مواجه بوده که علت آن همان اورهال بزرگ شرکت در آن بازه زمانی بود. همانطور که مشاهده می شود فروش شرکت در نیمه ابتدایی امسال بسیار طوفانی بوده و اختلاف زیادی با میانه سال 1402 را نشان می دهد.
موضوع قابل توجه این است که شرکت در طول ادوار فعالیت خود در ماه های ابتدایی سال میزان تولید و فروش کمتری نسبت به دیگر ماه های سال دارد. اما با این عملکرد در سال 1403 نشان می دهد که سمت و سوی جدیدی را برای فعالیت خود در پیش گرفته است. به طوری که روند درآمدزایی شرکت، ماه به ماه رو به افزایش بوده و انتظار می رود در ماه های پیش رو این ارقام سقف های قبلی فروش را نیز بشکند. با وجود تغییرات ترکیب فروش و روند رشدی نرخ های فروش، می توان از مارون انتظار داشت تا با وجود چالش های موجود در صنعت، رکورد های جدیدی در زمینه سود آوری به ثبت برساند.