بررسی فعالیت وزارت نفت و شرکت ملی گاز ایران بهویژه در دولت سیزدهم از گامهای مطلوب برای افزایش گازرسانی به نیروگاهها حکایت دارد که سبب حفظ محیطزیست میشود.
همه کشورها در هر منطقه جغرافیایی با توجه به مزیت طبیعی، فنی و اقتصادی خود از منابع مختلفی مانند سوختهای فسیلی، منابع تجدیدپذیر، انرژی هستهای و منابع آبی برای تولید برق بهره میبرند. در ایران هم بهدلیل مزیت دسترسی به سوختهای فسیلی، از این نوع انرژی بهعنوان محور تولید برق استفاده میشود.
بااینحال، مشکل اصلی این شیوه در تولید برق، آلودگیهای ناشی از سوختن مواد هیدروکربوری است؛ اما گاز طبیعی کمترین آلودگی را میان سوختهای فسیلی دارد و با توجه به قیمت مناسب آن نسبت به سوختهای مایع در کشورهای با مزیت دسترسی به این حامل انرژی، گزینه مناسبی برای توسعه صنعت برق است. به همین دلیل، سیاست توسعه گازرسانی به نیروگاهها در سالهای اخیر همسو با افزایش تولید گاز در ایران شتاب گرفت.
اتصال ۲۰ نیروگاه به شبکه گاز در دولت سیزدهم
تاکنون ۱۰۶ نیروگاه کشور به شبکه گاز طبیعی متصل شده که از این تعداد، ۲۰ نیروگاه از ابتدای فعالیت دولت سیزدهم تاکنون گازرسانی شده است.
از سویی، در روزهای گرم سالهای ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲، برخلاف تجربههای پیش از آن، از انتشار جدولهای خاموشی و بیبرقی خبری نبود و وزارت نفت و صنعت گاز همراه و همیار وزارت نیرو بودند، بهطوری که تابستان پارسال ۹۳درصد سوخت نیروگاهها (با افزایش ۱۶درصدی نسبت به زمان مشابه سال ۱۴۰۱) از گاز طبیعی تأمین شد.
افزایش ۱۱درصدی گازرسانی به نیروگاهها در سال ۱۴۰۲
گازرسانی به نیروگاهها در بسیاری از روزهای سرد سال ۱۴۰۲ (با اینکه بخش خانگی و تجاری در اولویت است) افزایشی بود و شرکت ملی گاز ایران حتی در مواقعی بیش از تعهد مصوب به نیروگاهها گاز میداد که سبب کمک به کاهش آلودگی هوا هم میشد، تا جایی که اعلام شد از ابتدای سال ۱۴۰۲ تا پایان دیماه نسبت به مدت مشابه سال پیش از آن، ۱۴درصد گاز بیشتر به نیروگاهها تحویل شده است.
سرانجام، مجموع اقدامها و برنامهریزیهای دوساله وزارت نفت و صنعت گاز سبب شد پارسال گازرسانی به نیروگاهها ۱۱درصد نسبت به سال ۱۴۰۱ افزایش داشته باشد.