پنج‌شنبه 6 دی 1403
خانهاخباربیش از 90 درصد گازهای ارسالی به مشعل تا پایان سال 1404...

بیش از 90 درصد گازهای ارسالی به مشعل تا پایان سال 1404 جمع‌آوری خواهد شد

به گزارش روابط عمومي شرکت ملي مناطق نفتخيز جنوب، غلامرضا نوراني، مدير توليد شركت ملي مناطق نفتخيز جنوب با اشاره به اهداف و برنامه‌هاي اين شرکت در راستاي جمع‌آوري گازهاي مشعل اظهار کرد: در سطح اين شركت برنامه‌هاي كوتاه‌مدت، ميان‌مدت و بلندمدت جهت جمع‌آوري گازهاي مشعل در دستوركار قرار گرفته است که با دستيابي به اهداف اين برنامه‌ها تا پايان سال 1404 بيش از 90 درصد گازهاي ارسالي به مشعل جمع‌آوري و با تبديل اين گازها به محصولات با ارزش، كمبود خوراک مجتمع پتروشيمي پايين دست تأمين خواهد شد.

به گفته مدير توليد شرکت ملي مناطق نفتخيز جنوب در طرح‌هاي كوتاه‌مدت، ماشين‌آلات و ادوات جمع‌آوري گاز نظير توربين‌ها، الكتروموتورها و كمپرسورها تحت تعميرات اساسي قرار گرفتند.

نوراني با بيان اينکه بخشي از گازهاي ارسالي به مشعل در حال حاضر به علت عدم عملكرد مناسب تجهيرات سوزانده مي‌شوند، بيان کرد: شرکت ملي مناطق نفتخيز جنوب در راستاي رفع اين مشکل، تلاش کرده است که در تعميرات اساسي ماشين‌آلات فرآيندي تا حد امکان از قطعات باکيفيت ساخت داخل استفاده کند.

وي به تشريح برنامه‌هاي ميان‌مدت جمع‌آوري گازهاي مشعل در شرکت ملي مناطق نفتخيز جنوب پرداخت و افزود: در برنامه ميان‌مدت، طرح جايگزيني ماشين‌آلات بسيار فرسوده در قالب پروژه پيشران توليد در مناطق نفتخيز در حال پيگيري است. مدير توليد شرکت ملي مناطق نفتخيز جنوب با اشاره به فرايند طرح پيشران توليد و جايگزيني ماشين‌آلات فرسوده ادامه داد: در قالب اين طرح تعدادي از رديف‌هاي تراكم گازها كه دربردارنده الكتروكمپرسور و يا توربوكمپرسور با توان بالا هستند، پس از ساخت و يا تأمين از سوي سازندگان داخلي و تأمين‌كنندگان، جايگزين رديف‌هاي فرسوده و غيرقابل تعمير فعلي خواهد شد كه اين امر نيز نقش به‌سزايي در جمع‌آوري گازهاي مشعل خواهد داشت. نوراني به اجراي پروژه‌هاي بزرگ جمع‌آوري گازهاي مشعل در قالب طرح بلندمدت مناطق نفتخيز اشاره کرد و ابراز داشت: در حال حاضر دو طرح بزرگ جمع‌آوري گاز با سرمايه‌گذاري و اجراي شركت‌هاي پالايش گاز بيدبلند خليج فارس و پتروشيمي مارون با سرمايه‌گذاري بالغ بر 4/1 ميليارد دلار در سطح مناطق نفتخيز در حال اجراست كه تكميل آن‌ها به جمع‌آوري بيش از 90 درصد گازهاي ارسالي به مشعل در پهنه استان‌ خوزستان و ساير استان‌هاي هم‌جوار نظير بوشهر و كهگلويه و بويراحمد مي‌انجامد.

وي گفت: اين طرح‌ها از سال 1398 آغاز شده‌اند و هم‌اكنون با پيشرفت 70 درصدي در حال اجرا هستند و اميد مي‌رود تا پايان سال 1404 به بهره‌برداري برسند.

مدير توليد شرکت ملي مناطق نفتخيز جنوب به مزايا و اهميت جمع‎‌آوري گازهاي مشعل در تأمين خوراک پتروشيمي‌ها اشاره کرد و اظهار داشت: با جمع‌آوري اين گازها افزون بر اجتناب از سوزاندن سرمايه ملي و حفاظت از محيط زيست، كمبود خوراك شركت‌هاي پتروشيمي نيز تأمين مي‌شود و اين واحدها با ظرفيت اسمي در مدار عمليات قرار خواهند گرفت. به گفته نوراني خاموش کردن كل مشعل‌ها از نظر پايه علم مهندسي نفت و شيمي امكان‌پذير نيست؛ در طراحي كارخانه‌هاي فرآورش نفتي وجود شبكه تخليه فشار و ارسال گاز به مشعل به‌عنوان ضرورتي ايمني اجتناب‌ناپذير بوده و همواره بايد مشعل روشني در اين كارخانجات وجود داشته باشد تا در صورت اضطرار گاز محبوس در كارخانه را سوزانده و از بروز فجايع و حوادث ناخواسته ممانعت کند؛ اما در شرايط نرمال عملياتي حجم گاز ارسالي به مشعل قابل ملاحظه نبوده و پيامد زيست محيطي و آلودگي چنداني به همراه نخواهد داشت.

كمتر از 20 درصد آلودگي خوزستان مربوط به مشعل‌هاست

وي در بخش ديگري از سخنان خود با اشاره به زمينه‎‌هاي بروز آلودگي هوا در شهراهواز خاطرنشان کرد: اینکه تنها دلیل آلودگی شهر اهواز را فعالیت مشعل یا همان فلرها بدانیم حرف دقیقی نیست؛ زیرا آمارها نشان می‌دهد که کمتر از 20 درصد آلودگی خوزستان مربوط به مشعل‌هاست و ذرات معلق، ریزگردها، سوخت‌های فسیلی مصرف شده توسط شهروندان، صنایع، نیروگاه‌های بزرگ و … بیشترین حجم آلودگی خوزستان را شامل می‌شوند؛ البته چون دود حاصل از سوخت گاز در این موارد به‌صورت ممترکز قابل مشاهده نیست، توجه‌ها به آن جلب نمی‌شود. مدير توليد شرکت ملي مناطق نفتخيز جنوب بر ضرورت تولید نفت برای کشور تأکيد داشت و افزود: اگر تاریخچه استخراج نفت را مورد بررسی قرار دهیم، درمی‌یابیم این گازها که اخیراً درباره آن صحبت‌‌های زیادی می‌شود در واقع گازهای همراه نفت هستند؛ یعنی از زمانی که تولید نفت در ایران آغاز شد، روشن شدن این فلرها هم بخش اجتناب‌ناپذیر صنعت نفت بوده است؛ البته در سال‌های اخیر با توجه به بحران جهانی محیط‌زیست تلاش شد تا این گازهای مشعل جمع‌آوری شوند. نوراني با تأکید بر اینکه اگر بخواهیم تولید نفت را افزایش دهیم ناچار هستیم تولید توأمان گازها را هم بپذیریم، ادامه مي‌دهد: در اصل ما تأسیساتی را در کنار واحدهاي فرآورشي راه‌اندازی مي‌کنیم که با جمع‌آوری و فرآوری اين گازها محصولات پایین‌دستی پتروشیمی‌ها را تهیه کنند؛ که البته اين مورد در شرکت ملي مناطق نفتخيز جنوب اجرا شده و در حال توسعه و تکميل است.

وي در پايان بخشي از علل آلودگي هواي استان خوزستان را فعاليت‌هاي نفتي كشور عراق و استان‌هاي هم‌مرز آن دانست و گفت: باتوجه به جهت وزش بادهاي غالب كه از سمت عراق به سمت خوزستان مي‌وزند، بخشي از دود و آلودگي مربوط به مشعل‌ها در اين كشور به سمت خوزستان منتقل شده و آلودگي شهرهاي استان را تشديد مي‌کند، از اين رو دستيابي به هواي پاك در سطح استان علاوه بر خاموش کردن مشعل‌هاي نفتي مستلزم همكاري كشور عراق و كاهش آلودگي قابل انتقال از اين كشور است.

مقالات مرتبط

پاسخ ترک

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید

محبوب ترین

نظرات اخیر